Ομάδα και ψυχοθεραπεία

Η θεραπευτική ομάδα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μία γέφυρα που χτίζεται στη διάρκεια μιας μάχης.

Στο αρχικό στάδιο της διαμόρφωσης θα συμβούν αναγκαστικά πολλοί τραυματισμοί (δηλαδή αναχωρήσεις). Όταν όμως η γέφυρα χτιστεί, τότε μπορεί να μεταφέρει πολλά πρόσωπα σε ένα καλύτερο μέρος.

“Τότε νόμιζα ότι ήμουνα τόσο γέρος, ώστε θα πέθαινα. Τότε φοβήθηκα τόσο πολύ, ώστε τρεμούλιαζα σαν παιδί… Όμως συνέχισα. Κι έτσι ξύπνησα και προσευχήθηκα στην ευθύνη. Εάν δεν διεκδικήσεις, δεν παίρνεις. Διότι μέσα μας υπάρχει ένας αόρατος Ήλιος. Αυτοί που θα πάρουν τη δουλειά είναι αυτοί που θα πιέσουν αρκετά, είναι μία ευθύνη που σου χρίζεται αν είσαι αρκετά τρελός”.

Η διάδραση μεταξύ των θεραπευμένων, είναι εκείνη που θα φέρει τα ουσιαστικά αποτελέσματα σε βάθους χρόνου. Κάθε αλληλεπίδραση δημιουργεί και μία απεικόνιση από κάποιο περιστατικό που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις λοιπόν, θα μας δημιουργήσουν την πραγματική θεραπευτική σχέση μεταξύ των μελών.

Όταν το μέλος της ομαδικής ψυχοθεραπείας αντιληφθεί εις βάθος όλες τις διαφορετικές θεάσεις των εξωτερικών μελών, τότε είναι έτοιμο για αποχώρηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: