ο ΠΟΝΟΣ

Όσο φτιάχνεις μια ταυτότητα για τον εαυτό σου από τον πόνο, δεν μπορείς να ελευθερωθείς από αυτόν. Όσο ένα μέρος σου είναι επενδυμένο στο συναισθηματικό σου πόνο, αντιστέκεσαι ή σαμποτάρεις ασυνείδητα κάθε προσπάθεια που κάνεις για να γιατρέψεις αυτό τον πόνο. Γιατί; Επειδή, πολύ απλά, θέλεις να διατηρήσεις τον εαυτό σου ακέραιο, και ο πόνος έχει γίνει ένα ουσιαστικό μέρος σου. Αυτή η διαδικασία είναι ασυνείδητη και ο μόνος τρόπος να την ξεπεράσεις είναι να την κάνεις συνειδητή.
Ο πόνος είναι ένα ενεργειακό πεδίο, σχεδόν σαν οντότητα, που έχει προσωρινά εγκατασταθεί στον εσωτερικό σου χώρο και υπάρχει εξαιτίας κάποιων γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν. Είναι το ζωντανό παρελθόν μέσα σου και αν ταυτιστείς μαζί του, τότε ταυτίζεσαι με το παρελθόν.
Μην αποστρέφεσαι τον πόνο. Αντιμετώπισε τον. Νιώσε τον απόλυτα. Νιώσε τον –μην τον σκέφτεσαι. Έκφρασέ τον αν χρειάζεται αλλά μην δημιουργείς σενάρια γύρω από αυτόν στο νου σου. Δώσε όλη σου την προσοχή στο συναίσθημα, oχι στην κατάσταση που φαίνεται να τον έχει προκαλέσει. Μην αφήνεις το νου να χρησιμοποιήσει τον πόνο για να σου δημιουργήσει μια ταυτότητα θύματος από αυτόν.
Το να νιώθεις οίκτο για τον εαυτό σου και να λες την ιστορία σου σε άλλους σε κρατάει κολλημένο στον πόνο. Αφού είναι αδύνατον να απομακρυνθείς από το συναίσθημα, η μόνη πιθανότητα για αλλαγή είναι να μπεις μέσα του, διαφορετικά τίποτε δεν θα αλλάζει. Δώσε λοιπόν όλη σου την προσοχή σ’αυτό που αισθάνεσαι και απόφυγε να του δώσεις νοητικά ένα όνομα.
Καθώς μπαίνεις στο συναίσθημα να είσαι σε έντονη εγρήγορση. Στην αρχή μπορεί να φανεί σαν ένα ζοφερό και τρομακτικό μέρος. Όταν έρχεται η παρόρμηση να το αποφύγεις, παρατήρησε την, αλλά μην την ακολουθήσεις. Συνέχισε να κρατάς την προσοχή σου εστιασμένη στο πόνο, συνέχισε να νιώθεις τη θλίψη, το φόβο, τον τρόμο, την μοναξιά , ότι και αν είναι . Μείνε άγρυπνος, μείνε παρών σε όλη σου την Ύπαρξη, με κάθε κύτταρο του σώματος σου. Έτσι φέρνεις ένα φώς μέσα σε αυτό το σκοτάδι. Αυτή είναι η φλόγα της συνειδητότητας σου.
«Φτάνεις» εκεί, συνειδητοποιώντας ότι είσαι ηδη εκεί.
Από Eckhart Tolle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s