Η προσωπική ανάλυση

                       Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι μία ανθρώπινη σχέση μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενού του.. Ο αναλυόμενος μιλώντας αποκαλύπτεται στον αναλυτή και ο αναλυτής επίσης με το λόγο και μόνο θα βάλει τον πελάτη του στο δρόμο που θα τον οδηγήσει στις συνειδητοποιήσεις. Είναι μία αυστηρά προσωπική σχέση που κανείς άλλος δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτή, μία σχέση που εμπεριέχει απόλυτο σεβασμό. Και τα δύο μέρη συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή, αλλά το κύριο πρόσωπο είναι ο θεραπευόμενος, καθώς η όλη θεραπευτική προσπάθεια αφορά τη δική του ζωή.

Girl telling about her problems on therapy - stock photo

                    Ο θεραπευόμενος έρχεται από έναν κόσμο οπλισμένο έως τα δόντια, από έναν κόσμο που φθείρεται από το φόβο και την επιθετικότητα, ενώ τώρα κάθεται μπροστά σε κάποιον που δεν έχει όπλα. Αφηγείται τη δική του «ιστορία» χωρίς να λαβαίνει υπόψη του την ηθική, τη γνώμη του αναλυτή, τι είναι καλό και τι είναι κακό. Ο αναλυτής δεν αποδοκιμάζει τίποτα, δεν θαυμάζει τίποτα, είναι ουδέτερος. Το ασυνείδητο του θεραπευόμενου πρέπει να ανέβει στην επιφάνεια, με τις απαγορεύσεις του, τα συμπλέγματά του, τις αναστολές του, τις αγωνίες του. Αυτή είναι μια κατάσταση μοναδική.

the inner journey, psychology concept illustration
 - stock photo

                    Ο θεραπευτής γνωρίζει πως το ανθρώπινο πλάσμα υποφέρει και πως ο άνθρωπος ψάχνει να βρει λύση για τον πόνο αυτό με τα μέσα που διαθέτει. Ένα από τα μεγάλα όπλα της ψυχοθεραπείας είναι η συνειδητοποίηση. Με τη συνειδητοποίηση το υποκείμενο βλέπει τις εσωτερικές συγκρούσεις του αντί να τις αρνείται ή να τις επαναλαμβάνει απεριόριστα. Ο αναλυτής το οδηγεί προοδευτικά στο δρόμο των συνειδητοποιήσεων, έναν δρόμο που και ο ίδιος έχει περάσει, γιατί δεν νοείται αναλυτής που δεν έχει κάνει ο ίδιος ανάλυση.

\144

                      Γιατί τώρα; Συχνά οι άνθρωποι εύχονται να μπορούσαν να αλλάξουν τις τωρινές συνθήκες της ζωής τους ώστε αυτή να γίνει δημιουργικότερη και να αποκτήσει ποιότητα, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο να ξεκινήσουν. Κατήφεια, θλίψη, άγχος, σύγχυση και ανησυχία, ψυχοσωματικά προβλήματα μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε λιγότερο ικανοί να βρούμε έναν τρόπο να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες μας. Τότε ίσως χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού.Compartmentalization and neurology compartmentalize psychology as a mind defense mechanism concept or mental health disease metaphor as dementia with a tree shaped as a head with a checkered pattern. - stock photo

                  Η προσωπική ανάλυση (ψυχοθεραπεία) είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στη ζωή του.

 

«Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει». Karl Jung (1875-1961, Ελβετός ψυχίατρος).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s