κόκκινη γραμμή GAIA

Την περασμένη Πέμπτη, 3 Μαρτίου, συνέβη κάτι πρωτοφανές για την ιστορία του πλανήτη, αλλά η είδηση δεν εμφανίστηκε παρά μόνο σε ελάχιστα Μέσα.   Σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, η θερμοκρασία, έστω και για λίγες ώρες, διέσχισε την κόκκινη γραμμή και ήταν μεγαλύτερη από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από το “κανονικό”, για πρώτη φορά στην καταγραμμένη ιστορία και πιθανόν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ύπαρξης του ανθρώπινου πολιτισμού.   Αυτή η καταγραφή είναι σημαντική δεδομένου ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κυβερνήσεις του κόσμου όρισαν τους δύο βαθμούς Κελσίου ως κόκκινη γραμμή που πρέπει πάση θυσία να μην παραβιαστεί.

Επιπλέον, τα έως τώρα δεδομένα, δείχνουν ξεκάθαρα πως στην πραγματικότητα, φέτος ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ στο μεγαλύτερο μέρος του ημισφαιρίου. Κάθε μήνας που τελειώνει δίνει απλά στον επόμενο, τη θέση του στην κορυφή των ρεκόρ θερμοκρασίας και τα επίπεδα εξακολουθούν να ανεβαίνουν.   Αυτή η ανησυχητική γεύση από το μέλλον είναι μόνο προσωρινή. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ενταθεί το πρόβλημα και να υπάρχουν σταθερά τέτοιες καταγραφές θερμοκρασίας. Αλλά, το μέλλον έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η επιστήμη είχε τελικά προβλέψει.   Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο του οποίου οι σποραδικές εκδηλώσεις πάντα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Αλλά δεδομένου ότι η θερμότητα του φαινομένου είναι σε επίπεδα πάνω από την ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, οι δείκτες είναι όλο και ψηλότερα, σημειώνει η Boston Globe.   Αυτή την περίοδο, τα νερά του Ειρηνικού απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες θερμότητας που αποθηκεύτηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και καθώς η θερμότητα ξεχύνεται έξω στην ατμόσφαιρα, οι συνέπειες είναι συντριπτικές. Στο Νότιο Ειρηνικό, για παράδειγμα, είχαμε την καταγραφή των υψηλότερων σε ταχύτητα ανέμων, τον περασμένο μήνα, όταν ο τροπικός κυκλώνας Winston ισοπέδωσε τα νησιά Φίτζι. Σε οικονομικούς όρους, η καταιγίδα αφάνισε το δέκα τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, περίπου ισοδύναμο με δεκαπέντε ταυτόχρονους τυφώνες Κατρίνα.

Τα μηνύματα είναι σαφή. Πρώτον, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μια μελλοντική απειλή – είναι η σημερινή πραγματικότητα, και τελικά δεν απειλεί τα εγγόνια μας, αλλά το σημερινό πολιτισμό, σημειώνει η εφημερίδα. Πηγή: www.lifo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s