ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΤΑΧΙΝΗΣ!!

Οι περισσότεροι το θυμούνται μόνο σε περιόδους νηστείας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά του οφέλη, αφού αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών σύμφωνα με το onmed.gr.
Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι
➜ Ενέργεια 89 θερμίδες
➜ Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
➜ Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
➜ Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
➜ Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
➜ Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
➜ Ασβέστιο 64 mg
➜ Σίδηρος 1,34 mg
➜ Μαγνήσιο 14 mg
➜ Φώσφορος 110 mg
➜ Κάλιο 62 mg
➜ Νάτριο 17 mg
➜ Ψευδάργυρος 0,69 mg
➜ Χαλκός 0,242 mg
➜ Μαγγάνιο 0,218 mg
➜ Σελήνιο 0,3 μg
➜ Θειαμίνη 0,183 mg
➜ Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
➜ Νιασίνη 0,818 mg
➜ Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
➜ Βιταμίνη Β6 0,022 mg
➜ Φυλλικό οξύ 15 μg
➜ Βιταμίνη E 0,04 mg
Πώς μας ωφελεί το ταχίνι
– Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται
για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου
– Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού
– Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης
– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
– Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
– Είναι ιδανικό για διαβητικους!!

Ως παιδάκι πίστευα πως το ταχίνι ήταν κάτι εξωτικό. Η εντύπωση μου ήταν κατά κάποιο τρόπο βάσιμη. Οφειλόταν στις βόλτες που κάναμε με τον πατέρα μου, οι οποίες συχνά κατέληγαν στο Αιγυπτιακό, που ήταν ίσως ένα από τα πρώτα έθνικ εστιατόρια που άνοιξαν στην Αθήνα, κάπου στην οδό Θησέως, στην Καλλιθέα. Εκεί μεταξύ άλλων τρώγαμε αραβικές πίτες, παραγεμισμένες με ρεβιθοκεφτέδες (falafel), πράσινη σαλάτα με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και hummus με λεμόνι, καυτερό κοκκινοπίπερο και καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους.

Το χούμους, ο πουρές των ρεβιθιών, με την τόσο συνεκτική υφή και τις γήινες νότες του ταχινιού, ξέφευγε τόσο από τα καθιερωμένα εκείνη την εποχή φαγητά, που έφτανα να αποζητώ τη γεύση του και να επιδιώκω να πάμε για φαλάφελ. Σε εκείνο το μαγαζί θα πρέπει να πρωτοδοκίμασα και την ενισχυμένη με ταχίνι μελιτζανοσαλάτα τους, την babaganoush. Παρόλα αυτά, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα πως το ταχίνι χρησιμοποιείται για την ταχινόσουπα ή πως συμμετέχει ακόμα και σε γλυκά, όπως η ταχινόπιτα. Οπότε είχα κι εγώ τα δίκια μου που το θεωρούσα κομματάκι εξωτικό. Άλλωστε ακόμα και το κοτόπουλο που έψηνε τυλιγμένο σε μια κρούστα από λεμονάτο ταχίνι, με σουσάμι, μπούκοβο και διάφορα άλλα μπαχαρικά η Εσθήρ, η ισπανοεβραϊκής καταγωγής γειτόνισσα της γιαγιάς μου στη Θεσσαλονίκη, δεν ανήκε στο κυρίαρχο μαγειρικό ιδίωμα της Συμπρωτεύουσας.

Έτσι, παρόλο που έκτοτε μου δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες να το γευτώ σε διάφορες μορφές, κυρίως σε συνταγές της αραβικής κουζίνας, δίσταζα να εντάξω στο δικό μου μαγειρικό μικρόκοσμο την υπέροχη αυτή πάστα των σπόρων του σησαμιού. Πολύ αργότερα, χάρη στην εταιρία Χαΐτογλου, που γνωστοποίησε τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών του σησαμιού για τον οργανισμό μας, άρχισα να το εκτιμώ όχι μόνο γευστικά αλλά και ως ένα εξαίρετο και εύκολα προσβάσιμο αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Άρχισα να πειραματίζομαι συμπεριλαμβάνοντας το σε διάφορες συνταγές, από τις οποίες η καλύτερη, πιστεύω, πως ήταν ένας πουρές καρότου με ταχίνι, αρωματισμένος με κύμινο, φρέσκο κόλιανδρο κι ελάχιστο κάρι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s