ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

 

Είναι προφανές ότι ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός στο παρελθόν. Τα ερεθίσματα και οι πληροφορίες που σήμερα εμείς παίρνουμε μέσα σε μια μέρα, αντιστοιχούσαν σε τουλάχιστον έξι εβδομάδες, πριν από εξακόσια χρόνια. Εμείς είμαστε σαράντα φορές πιο πιεσμένοι από τον άνθρωπο του παρελθόντος, προκειμένου να μαθαίνουμε και να προσαρμοζόμαστε.

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αναγκασμένος να έχει μεγαλύτερη ικανότητα να μαθαίνει από ότι στο παρελθόν, επειδή σήμερα υπάρχουν πού περισσότερα για να μάθει. Είναι αναγκασμένος να προσαρμόζεται σε καινούργιες συνθήκες κάθε μέρα, επειδή ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα. Αυτή η πίεση είναι μεγάλη πρόκληση.

Είναι μεγάλη πρόκληση- για τον άνθρωπο που την αποδέχεται- και θα βοηθήσει τρομερά τη διεύρυνση της συνειδητότητας. Ο σύγχρονος άνθρωπος θα γίνει είτε εντελώς νευρωτικός είτε θα μεταμορφωθεί μέσα σε αυτή τη πίεση. Εξαρτάται από το πώς το παίρνεις. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γυρίσεις πίσω. Τα ερεθίσματα θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Θα παίρνεις ολοένα και περισσότερες πληροφορίες και η ζωή θα αλλάζει με ολοένα και γρηγορότερους ρυθμούς. Και θα είσαι αναγκασμένος να αυξάνεις την ικανότητα σου να μαθαίνεις και να προσαρμόζεσαι σε καινούργια πράγματα.

Στο παρελθόν, ο άνθρωπος ζούσε σε ένα σχεδόν στατικό κόσμο. Τα πάντα ήταν στατικά. Ο γιός ζούσε στον ίδιο ακριβώς κόσμο που είχε ζήσει και ο πατέρας του. Τίποτα δεν άλλαζε, οπότε δεν ήταν πολλά εκείνα που χρειαζόταν να μάθει. Έτσι, ο νους είχε άφθονο χώρο –πράγμα που βοηθούσε τους ανθρώπους να κρατιούνται πνευματικά υγιείς.

Τώρα δεν υπάρχει πια χώρος μέσα στο νου, εκτός αν τον δημιουργήσεις εσύ.

 

Ο διαλογισμός είναι

αναγκαιος σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Ο διαλογισμός είναι τόσο αναγκαίος , που είναι σχεδόν ζήτημα ζωής και θανάτου. Στο παρελθόν, ο διαλογισμός ήταν πολυτέλεια. Ελάχιστοι άνθρωποι-ένας Βούδας, ένας Μαχαβίρας, ένας Κρίσνα-ενδιαφέρονταν για αυτόν. Οι άνθρωποι ήταν από τη φύση τους σιωπηλοί, χαρούμενοι και πνευματικά υγιείς. Δεν τους χρειαζόταν να σκεφτούν το διαλογισμό, γιατί διαλογίζονταν χωρίς καν να το καταλάβουν. Η ζωή κινιόταν τόσο αργά, τόσο σιωπηλά, που ακόμα και οι πιο κουτοί άνθρωποι είχαν την ικανότητα να προσαρμοστούν σε αυτήν.

Τώρα οι αλλαγές συμβαίνουν τόσο τρομακτικά γρήγορα, με τέτοια ταχύτητα, που ακόμα και οι ευφυέστεροι άνθρωποι αισθάνονται αδυναμία προσαρμογής. Κάθε μέρα η ζωή είναι διαφορετική κι εσύ είσαι αναγκασμένος να μαθαίνεις ξανά και ξανά και να προσαρμόζεσαι κάθε μέρα. Τώρα δε σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Μέχρι να πεθάνεις, είσαι αναγκασμένος να μαθαίνεις. Και η πίεση είναι μεγάλη-σαράντα φορές μεγαλύτερη.

Πώς να χαλαρώσεις αυτή τη πίεση;

Θα πρέπει να μπαίνεις τακτικά σε διαλογιστικές στιγμές. Αν ένας άνθρωπος δε διαλογίζεται για τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα, τότε η νεύρωση δε θα είναι τυχαία-θα την έχει προκαλέσει από μόνος του.

Επί μια ώρα θα πρέπει να εξαφανίζεται από τον κόσμο και να μπαίνει μέσα του. Επί μια ώρα, θα πρέπει θα πρέπει να είναι τόσο μόνος, που να μη μπορεί να τον διαπεράσει τίποτα-ουτε αναμνήσεις ούτε σκέψεις ούτε φαντασίες. Επί μια ώρα, η συνειδητότητα του να μη περιέχει τίποτα. Αυτό θα τον ανανεώσει, θα τον φρεσκάρει και θα απελευθερώσει από μέσα του καινούργιες πηγές ενέργειας.

Κι ύστερα θα ξαναγυρίσει στο κόσμο πιο νέος, πιο φρέσκος, με μεγαλύτερη ικανότητα για μάθηση, με περισσότερο θαυμασμό στο βλέμμα του, με περισσότερο σεβασμό στη καρδιά του-και πάλι παιδί.

Απόσπασμα από το βιβλίο με ομιλίες του Osho : “The Secret of Secrets”

1) καθαρη A μαθητεια στο διαλογισμο της Βιπασσανα http://www.dhamma.org

2) Κ ως νηπιαγωγικη εκπαιδευση , να σας δώσω βήματα για να κάνετε μόνοι σας ένα απλό σαμανικό ταξίδι, για να βρείτε το ζώο φύλακά σας.
Βρείτε ένα cd που να έχει το ρυθμικό ήχο ενός τύμπανου ώστε να σας βοηθήσει να εμβαθύνετε στη χαλάρωσή σας. Μία πρόταση που μπορώ να σας δώσω εγώ είναι το βιβλίο της Sandra Ingerman που εμπεριέχει μέσα και το cd.
Καθαρίστε ενεργειακά το χώρο και το σώμα σας εκεί όπου θα ασκηθείτε με φασκόμηλο που θα καίτε πάνω σε ένα αναμμένο καρβουνάκι, πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε ώστε να αισθανθείτε ότι ο χώρος σας και εσείς είστε απόλυτα καθαροί.
Ξαπλώστε και δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα που εσάς σας κάνει να αισθάνεστε χαλαροί θα σας πρότεινα ο χώρος να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά να ανάψετε μερικά κεράκια. Φροντίστε να αισθάνεστε άνετα στον χώρο σας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σταθείτε στο κέντρο του δωματίου και ζητείστε τη βοήθεια του ουρανού και μετά της γης, στη συνέχεια στραφείτε στο νότο και ζητείστε τη βοήθεια του ερπετού που είναι ο φύλακας του νότου, στη συνέχεια στραφείτε προς τα δυτικά και καλέστε το φύλακά του που είναι το τζαγκουάρ, στη συνέχεια στο βορρά και καλέστε το φύλακά του που είναι το κολίμπρι και τέλος προς την ανατολή και καλέστε το φύλακά του που είναι ο αετός.
Στη συνέχεια ξαπλώστε και αρχίστε να ακούτε την αναπνοή σας εισπνέοντας από τη μύτη φθάνοντας μέχρι την κοιλιά και αφήστε την να βγει απαλά από το στόμα. Σε κάθε εκπνοή αφήστε το μυαλό σας να αδειάζει όλο και περισσότερο. Όταν το σώμα και το μυαλό σας έχουν πια παραδοθεί στην αναπνοή νοιώθετε πως η γη σας καλεί προς το κέντρο της, σας ρουφά προς τα σπλάγχνα της. Νοιώστε ότι το σώμα σας κυλά απαλά με ένα ρυάκι νερού προς τα έγκατα της γης. Μυρίστε το χώμα, δείτε τα χρώματα που έχει μέσα της η γη καθώς και τα ορυκτά και τους κρυστάλλους όπως θα περνάτε από δίπλα τους. Το ποτάμι αυτό σας καθοδηγεί μέσα σε ένα ωκεανό τον οποίο κολυμπάτε και βγαίνετε στις όχθες μιας πανέμορφης παραλίας. Λίγο πιο μακριά βλέπετε ένα βράχο, τον πλησιάζετε, σκαρφαλώνετε και κάθεστε επάνω του και καλέστε το φύλακα προστάτη σας. Το ζώο-φύλακας σας μπορεί να σας παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους. Ένας είναι να το δείτε να έρχεται προς τα εσάς , ένας άλλος είναι να σας παρουσιαστούν μέρη του ζώου αυτού όπως ράμφος νύχια φτερά δόντια ουρά ή οτιδήποτε άλλο αντιπροσωπεύει το ζώο σας. Το σημαντικό είναι να σας παρουσιαστεί αν όχι το ίδιο ένα άλλο σημείο του ίδιου όμως ζώου για τρεις φορές. Όταν σιγουρευτείτε πείτε Φύλακα………..σε παρακαλώ δώσε μου πληροφορίες για σένα πες μου πως μπορώ να έρχομαι σε σύνδεση μαζί σου στην καθημερινότητα πως μπορώ να συνδεθώ μαζί σου να με προστατεύσεις και να με καθοδηγήσεις στο μονοπάτι μου. Αφουγκραστείτε τις οδηγίες που σας δίνει και προσπαθήστε να μην είναι νοητικές. Όταν τελειώσετε σηκωθείτε από το βράχο και προχωρήστε προς την παραλία. Μπείτε ξανά στη θάλασσα και κολυμπήστε προς το σημείο που θα συναντήσετε το ρυάκι, νοιώστε τώρα ότι σας ρουφά προς τα επάνω προς την επιφάνεια της γης ώσπου φθάνετε και νοιώθετε τη επαφή με το χώμα και τη γη στην πίσω πλευρά του σώματός σας όπως είστε ξαπλωμένοι. Από πάνω σας νοιώστε τις ακτίνες που χαϊδεύουν απαλά το σώμα σας και ακούστε τους ήχους από το τραγούδι των πουλιών και το απαλό λίκνισμα των κλαριών στα δέντρα. Πάρτε όσο χρόνο θέλετε με αυτήν την αίσθηση και σιγά – σιγά συγκεντρωθείτε ξανά στην αναπνοή σας ώστε να σας βοηθήσει να επανέρθετε στο χώρο σας. Όταν είστε έτοιμοι σηκωθείτε ευχαριστείστε τον πατέρα Ουρανό και τη Μητέρα Γη όπως και το κάθε ζώο φύλακα του κάθε σημείου του ορίζοντα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ξεκινήσατε.
Θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες για κάποια ζώα που μπορεί να σας έχουν παρουσιαστεί αλλά και εσείς θα μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο ή στο βιβλίο θεραπευτικές κάρτες της Jamie Sams και του David Carson.
Αετός: είναι η δύναμη του μεγάλου πνεύματος η σύνδεση με το Θείο είναι η ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να ζει ανάμεσα στο βασίλειο της γης και του Πνεύματος. Η σοφία και η φώτιση ανήκουν στον αετό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s