ΚΙΝΗΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΣΤΆΤΗ ΜΈΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΉΣ

Κινητοποίηση του Θερμοστάτη μέσω της αναπνοής

Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, ο θερμοστάτης του σώματός μας βρίσκεται κάτω από τον αφαλό. Αυτός λοιπόν ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας.

Η τεχνική αυτή είναι απλή και προέρχεται από έναν μεγάλο Κορεάτη δάσκαλο των πολεμικών τεχνών, ιδρυτή της μεθόδου HwalMooDo, Grand Master Kuan Jang Nin Lee Kun Hua ο οποίος δίδαξε τη μέθοδο του για αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα.

Στη τεχνική αυτή θα χρειαστεί να αναπνέετε με τη κοιλιά σας και όχι με το θώρακα. Για όσους δεν γνωρίζουν, η αναπνοή αυτή ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό όπως στην θωρακική, μόνο που αντί να κινείται ο θώρακας, κινείται το διάφραγμα. Δηλαδή όταν εισπνέουμε, το διάφραγμα διαστέλλεται και ως εκ τούτου η κοιλιά φουσκώνει και όταν εκπνέουμε το διάφραγμα συστέλλεται και η κοιλιά ξεφουσκώνει. Δηλαδή, η κοιλιά κάνει ακριβώς την κίνηση που κάνει ο θώρακάς μας στην θωρακική αναπνοή. ΄Παρακάτω υπάρχει και μία τεχνική για εξάσκηση για όσους δεν τη γνωρίζουν καθόλου, αν και δεν είναι καθόλου δύσκολη.

Τεχνική διαφραγματικής αναπνοής

Κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή. Με την εκούσια συστολή του διαφράγματος προκαλείται προώθηση του κοιλιακού τοιχώματος και διεύρυνση του θώρακα προς τα κάτω. (Το διάφραγμα κατά την πολύ βαθειά εισπνοή μπορεί να κατέλθει μέχρι 7 εκατοστά από τη θέση ηρεμίας του). Οδηγίες για την εκμάθηση της κοιλιακής αναπνοής :
Ελάτε στην ύπτια κατάκλιση (ξαπλώστε ανάσκελα) και τοποθετείστε το ένα χέρι σας με την παλάμη πάνω στην κοιλιά. Εκπνεύστε αργά όλον τον αέρα και θα νοιώσετε το χέρι σας να κατεβαίνει, προς τα κάτω. Αρχίστε να εισπνέετε αργά και θα νοιώσετε το χέρι, σας να ανεβαίνει, προς τα πάνω. Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο και ελέγχετε συγχρόνως με το άλλο χέρι το υπόλοιπο μέρος του κορμού να είναι ακίνητο (πλευρά, στήθος). Αν αυτό συμβαίνει, τότε καταφέρατε να ελέγξετε την κοιλιακή αναπνοή.

Δεν υπάρχουν λόγια, για να υπερτονίσω το πόσο σημαντικό είναι να αναπνέουμε κατά τον παραπάνω τρόπο διαρκώς στη ζωή μας. Μέσω αυτού του τρόπου μπορούν να θεραπευτούν πάρα πολλές ασθένειες. Επίσης μας βοηθά στη συγκέντρωση, στο να ζούμε στο παρόν και τέλος αποβάλλει το στρες από πάνω μας.

Λοιπόν, όπως είπαμε και παραπάνω, η τεχνική είναι απλή:

Χωρίζουμε την αναπνοή μας σε τρία ίσα μέρη.
Δηλαδή εισπνοή 10 δευτερόλεπτα, κράτημα 10 δευτερόλεπτα και εκπνοή 10 δευτερόλεπτα.
Το χρόνο του κάθε μέρους θα τον καθορίσετε εσείς οι ίδιοι. Άλλος μπορεί να τον κρατά 5 δευτερόλεπτα και άλλος 15.
Το σημαντικό είναι όμως: Να κάνετε λίγη μεγαλύτερη αναπνοή από το φυσιολογικό σας ρυθμό. Δηλαδή εάν σε απλή κατάσταση ηρεμίας κάνετε μια εισπνοή σε 7 δευτερόλεπτα, τότε στη τεχνική αυτή παρτείνετέ την για άλλα δύο ή τρία. Κάντε την 9 δευτερόλεπτα. Δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου δύσκολο και τα οφέλη της είναι εξαιρετικά.

Άρα, εάν μία κανονική εισπνοή σας κρατάει 7 δευτερόλεπτα για παράδειγμα, την παρατείνετε στα 9 ή 10. Την κρατάτε μέσα σας για 9 ή 10 δευτερόλεπτα και μετά εκπνέεται άλλο τόσο. Ο θερμοστάτης θα κινητοποιηθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα και θα νιώσετε φλόγωση. 9 τέτοιες αναπνοές συνήθως είναι αρκετές για να σας ζεστάνουν απ’ άκρη σ’ άκρη. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αναπνοών. Μακάρι εξάλλου να αναπνέαμε πάντα έτσι. Σε ακραίο κρύο μπορεί να χρειαστούν αρκετές παραπάνω αναπνοές μέχρι να ζεσταθεί όλο το σώμα, μέχρι τα χέρια και τις πατούσες.

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο, μπορείτε να το κάνετε στο δρόμο, στη στάση του λεωφωρείου, στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Η ανταπόκριση του σώματος είναι άμεση!

Θα παρατηρήσετε οτι καθώς θα κάνετε την άσκηση, οι πνεύμονές σας θα δέχονται περισσότερο αέρα και η φυσιολογική σας αναπνοή θα γίνει μεγαλύτερη σε διάρκεια. Δηλαδή εάν η φυσική εισπνοή σας, διαρκούσε 8 δευτερόλεπτα με την άσκηση θα φτάσει στα 10. Όταν γίνει αυτό θα πρέπει να παρατείνετε κι άλλο λίγο… Αυτό το μικρό ζόρισμα στα τελευταία δευτερόλεπτα της εκπνοής είναι που κινητοποιεί τον θερμοστάτη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: