Ξυπολησιά και υγεία
Ο Dr James Oschman είναι ειδικός στον τομέα της ενεργειακής ιατρικής, με πτυχίο στη Βιοφυσική και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και αναγνωρίζεται ευρέως ως ειδικός στην βιοφυσική της ενεργειακής ιατρικής. Σε αυτό το άρθρο του μιλάει για ένα θέμα ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό την «γείωση» του σώματος στη γη και τις ωφέλειες που προέρχονται από αυτό.
Κάθε σύγχρονο σχολείο της εναλλακτικής ιατρικής μιλάει για “ενέργεια”, και μπορεί να χρησιμοποιούν μια ποικιλία λέξεων για να την περιγράψουν. Αλλά τι είναι αυτή η θεμελιώδης “ενέργεια” για την οποία ακούμε τόσα να λέγονται.
Στην διάρκεια των ερευνών του ο Dr. Oschman ανακάλυψε ότι υπάρχει μεγάλο επιστημονικό πεδίο που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του όρου «ενέργεια».
Οι έρευνες του τον οδήγησαν σε μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς η ενέργεια της γης μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε υγιέστερη ζωή.
Πρόσφατα προλόγισε το βιβλίο των Dr. Clinton Ober, Dr. Stephen T Sinatra και M. Zucker με τίτλο «Γείωση- Η μεγαλύτερη ανακάλυψη σχετικά με την υγεία, από τις εκδόσεις «Basic Health Publications, Inc., Laguna Beach, CA»).
Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, πιθανώς να φοράτε παπούτσια με ελαστικές ή δερμάτινες σόλες για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε, γιατί τα παπούτσια μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής.
Η έννοια της γείωσης.
Η έννοια της γείωσης, αναπτύχθηκε αρχικά από τον Klint Ober. Αναφέρεται στην πιο απλή της μορφή που είναι απλά το περπάτημα χωρίς παπούτσια.
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το περπάτημα χωρίς παπούτσια τους κάνει να αισθάνονται καλά. Υπάρχουν μέρη στον κόσμο, όπως η Γερμανία η Αυστρία και η Ελβετία όπου υπάρχει μια παράδοση που υπαγορεύει όταν σηκώνεσαι το πρωί να περπατάς ξυπόλυτος.
Ευτυχώς, ο Dr. Oschman είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τις επιστημονικές βάσεις για την κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, η ομάδα του έχει ήδη δημοσιεύσει πάνω από δώδεκα άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό.
Τι συμβαίνει όταν περπατάμε ξυπόλητοι;
Το δέρμα μας είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού γενικά, αλλά συγκριτικά το καλύτερο σημείο είναι στο κέντρο του πέλματος των ποδιών μας. Αυτό το σημείο είναι γνωστό στους βελονιστές με το όνομα (νεφρά 1 ή Κ1).
Είναι ένα γνωστό σημείο που συνδέει όλους τους μεσημβρινούς του βελονισμού και ουσιαστικά συνδέεται με κάθε γωνιά και σχισμή του σώματός μας. Είναι ενδιαφέρον, ότι ή γείωση ή μάλλον η έλλειψή της, έχει πολλά να κάνει με την άνοδο των σύγχρονων ασθενειών.
Η έρευνα του Dr. Oschman σχετικά με την γείωση του ανθρώπινου σώματος, τον έχει οδηγήσει να κατανοήσει καλύτερα τη φλεγμονή. Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η χρόνια φλεγμονή είναι μια από τις πρωταρχικές αιτίες όλων σχεδόν των ασθενειών, από τον διαβήτη μέχρι τον καρκίνο. Η κατανόηση της μη γείωση μας, είναι και η απάντηση στο ερώτημα γιατί η χρόνια φλεγμονή είναι τόσο διαδεδομένη, αλλά και τι χρειάζεται για να την αποτρέψουμε.
Όταν πατάμε ξυπόλητοι (είμαστε γειωμένοι) υπάρχει μια μεταφορά των ελεύθερων ηλεκτρονίων από τη Γη μέσα στο σώμα σας. Αυτά τα ελεύθερα ηλεκτρόνια είναι ίσως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που γνωρίζει ο άνθρωπος.
Αυτά τα αντιοξειδωτικά ηλεκτρόνια βοήθησαν τις κλινικές παρατηρήσεις στα πειράματα γείωσης από τα οποία παρατηρήθηκαν τα εξής:
Ευεργετικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
Μειωμένη αντίσταση του δέρματος
Μειωμένα επίπεδα φλεγμονής
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την επιστήμη πίσω από ό, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μη γείωσης και πώς αυτό επηρεάζει τη φλεγμονώδη αντίδραση, ο Dr. Oschman ξεκινάει εξηγώντας τι συμβαίνει όταν έχουμε έναν τραυματισμό.
“Ακόμα και στο παραμικρό χτύπημα, το ανοσοποιητικό σύστημα μας απαντά αμέσως με την αποστολή των λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλα) στον τόπο του τραυματισμού …
Τα ουδετερόφιλα εκκρίνουν δραστικά είδη οξυγόνου (Reactive Oxygen Species) … που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, και αυτό ονομάζεται «οξειδωτική έκρηξη» …
Τα (ROS) είναι πολύ σημαντικά μόρια που κάνουν σπουδαία εργασία. Αν βακτήρια έχουν εισχωρήσει μέσω του τραύματος στον οργανισμός μας, οι ελεύθερες ρίζες τα καταστρέφουν πολύ γρήγορα. Εάν υπάρχουν κατεστραμμένα κύτταρα, οι ελεύθερες ρίζες, θα τα απομακρύνουν έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για τα υγιή κύτταρα να κινηθούν και να επισκευάσουν τους ιστούς.
Αυτό η διαδικασία είναι γνωστή ως φλεγμονώδης αντίδραση.
Αυτό που έχουμε ανακαλύψει είναι ότι τώρα καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε τη φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά:
Πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα, απώλεια του εύρους κίνησης, και πρήξιμο. Όλα αυτά είναι τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της φλεγμονής.
Η Φλεγμονή, η οποία στον τομέα της ιατρικής θεωρείται ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης, είναι πραγματικά μία διαδικασία που προκαλείται από την έλλειψη των ηλεκτρονίων στους ιστούς μας.
Αυτό που συμβαίνει είναι, ότι τα ουδετερόφιλα μεταφέρουν τις ενεργές ρίζες οξυγόνου (ROS) στην περιοχή του τραυματισμού, αλλά με τον τρόπο αυτό, ορισμένες από αυτές τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να διαρρεύσουν προς τον περιβάλλοντα ιστό και να καταστρέψουν και υγιείς ιστούς. Αυτό είναι που δημιουργεί τη φλεγμονώδη αντίδραση».
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την γείωση του σώματός μας διαπίστωσε ότι, αν τοποθετήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος μετά από έναν τραυματισμό, τα ηλεκτρόνια από την γη θα μεταναστεύσουν στο σώμα μας και θα εξαπλωθούν μέσα στους ιστούς μας. Οι ελεύθερες ρίζες που διαρρέουν τον υγιή ιστό αμέσως θα γίνουν ηλεκτρικά ουδέτερες διότι τα ηλεκτρόνια είναι αρνητικά, ενώ οι ελεύθερες ρίζες είναι θετικές, έτσι ώστε να αλληλοεξουδετερώνονται.
“Έτσι, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τη γείωση είναι ότι το σώμα μας προστατεύεται από αυτό που ονομάζεται «παράπλευρες απώλειες», λέει ο Δρ Oschman.
«Ζημιές που δεν επρόκειτο να συμβούν, συμβαίνουν απλώς γιατί έχουμε αποσυνδεθεί από τη Γη με την τοποθέτηση πλαστικού και καουτσούκ στους πάτους των υποδημάτων μας».
Η Γείωση σε σχέση με την γήρανση του οργανισμού
Η περισσότερο επικρατούσα θεωρία για τη γήρανση είναι αυτή που υποστηρίζει ότι η γήρανση προκαλείται λόγω των σωρευτικών ζημιών στο σώμα μας, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι αποτέλεσμα τραυμάτων ή χρόνιων φλεγμονών, από την λειτουργία της αναπνοής, από το φαγητό που τρώμε και γενικά σε κάθε λειτουργία του οργανισμού. Ενώ δεν θέλουμε να εξαλείψουμε πλήρως όλες τις ελεύθερες ρίζες, θέλουμε όμως να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών ηλεκτρονίων στο σώμα μας και ελευθέρων ριζών για να εξασφαλίσουμε ότι η ζημία από τις ελεύθερες ρίζες δεν θα «ξεφύγει από τον έλεγχο.
Η γείωση μας με τη γη, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτής της λεπτής ισορροπίας.
Μερικές από τις διαδικασίες γήρανσης σχετικά με τις ελεύθερες ρίζες.
1. Βλάβες στο DNA και μετάλλαξη λόγω των ελευθέρων ριζών
Η θεωρία των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια σε κάθε κύτταρο στο σώμα σας εκτελούν έναν οξειδωτικός μεταβολισμό και το υποπροϊόν του (απόβλητο) είναι ελεύθερες ρίζες. Σταδιακά τα μιτοχόνδρια αυτοκαταστρέφονται, λόγω της υπερβολικής παραγωγής ελευθέρων ριζών
2. Η θεωρία της διασταύρωσης της πρωτεΐνης , που εξηγεί γιατί έχετε ρυτίδες στο δέρμα σας.
Οι πρωτεΐνες κολλούν μεταξύ τους και σταδιακά μειώνουν την αποδοτικότητας των ενζύμων
Ο Dr Oshman λέει: «Φαίνεται, από τη μελέτη της βιοφυσικής και της κυτταρικής βιολογίας, ότι το σώμα είναι σχεδιασμένο έτσι σαν να υπάρχει ένα ημι-αγώγιμο ύφασμα που συνδέει τα πάντα στο σώμα, και εντός του κάθε κυττάρου.
Αναφέρομαι σε αυτό το σύστημα ως πλαίσιο ζωής. Τα ηλεκτρόνια που εισέρχονται στο κάτω μέρος του ποδιού σας μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε στο σώμα μας. Σε κάθε σημείο όπου υπάρχουν μορφές ελευθέρων ριζών, υπάρχουν ηλεκτρόνια κοντά, που μπορούν να εξουδετερώσουν την δράση των ελεύθερων ριζών και να εμποδίσουν μιτοχονδριακές βλάβες, διασταύρωση των πρωτεϊνών, μεταλλάξεις, ή γενετικές βλάβες.
Το σύνολο αυτού του «υφάσματος» είναι στην ουσία μια αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και υπάρχει σε κάθε σημείο του σώματός μας.
Αυτό το υλικό ονομάζεται θεμέλια ουσία, η οποία αποτελεί μέρος του συνδετικού ιστού. Υπάρχει παντού στο σώμα. Είναι ένα υλικό (γέλης) gel και εκεί αποθηκεύνται τα ηλεκτρόνια, έτσι ώστε όταν περπατάς ξυπόλητος, ο οργανισμός λαμβάνει τα ηλεκτρόνια, και τα αποθηκεύει, για να είναι διαθέσιμα σε οποιοδήποτε σημείο όπου μπορεί να υπάρχει κάποιο τραύμα, ή σε οποιοδήποτε σημείο, όπου αρχίζει να σχηματίζεται μια ελεύθερη ρίζα.
Πώς η γείωση επιδρά στο αίμα μας
Μια άλλη πολύ σημαντική πρόσφατη ανακάλυψη είναι ότι η γείωσή μας με τη γη, αραιώνει το αίμα μας κάνοντάς το λιγότερο ιξώδες (κολλώδες), λιγότερο παχύρρευστο. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στις καρδιαγγειακές νόσους, η οποίες είναι σήμερα ο υπ ‘αριθμόν ένα δολοφόνος στον κόσμο.
Σχεδόν κάθε πτυχή των καρδιαγγειακών νόσων έχει συσχετιστεί με το αυξημένο ιξώδες του αίματος.
Η ομάδα του Dr Oshman μετράει το ιξώδες του αίματος με μια μέθοδο που ονομάζεται «Ζήτα δυναμικό» ( Zeta potential). Στην ουσία μετράει πόσο γρήγορα μεταναστεύουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μέσα σε ένα ηλεκτρικό πεδίο το οποίο τα αναγκάζει να απομακρυνθούν το ένα από το άλλο. Αυτή η λειτουργία κάνει το αίμα μας να είναι λιγότερο παχύρευστο, να κυλάει ευκολότερα και με αυτό τον τρόπο κάνει και την αρτηριακή πίεση να χαμηλώσει.
Αυτό δείχνει πως όταν ερχόμαστε συχνά σε επαφή με την γη το “Ζήτα δυναμικό” μας αυξάνεται και τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μεγαλύτερο ηλεκτρικό φορτία στην επιφάνεια τους, με αποτέλεσμα να έχουν την τάση να απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Αυτό βοηθάει το αίμα μας να είναι μην είναι παχύρευστο και να κυλάει ευκολότερα και όπως είπαμε πιο πάνω να μικραίνει την συνολική αρτηριακή πίεση.
Μια άλλη προφανής συνέπεια είναι ότι μέσω της απώθησης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας είναι δυσκολότερο να κολλήσουν το ένα στο άλλο και να σχηματίσουν ένα θρόμβο. Οι θρόμβοι του αίματος δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλοι για να επιφέρουν μια πνευμονική εμβολή που θα μας σκοτώσει αμέσως, έτσι και αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος. Επιπλέον, αν το Ζήτα δυναμικό σας είναι υψηλό δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σας, αλλά και τον κίνδυνο της πολυεμφρακτική άνοιας, λόγω των μικροθρόμβων στον εγκέφαλό μας.
Τώρα που γνωρίζουμε, όποτε μπορούμε χωρίς παπούτσια στην αγκαλιά της μάνας μας της γης. Καλύτεροι χώροι η παραλία, μέσα στην θάλασσα, το πρωϊνό γκαζόν μουσκεμμένο από την νυχτερινή πάχνη, τα πάρκα, η αυλή μας, τα δάση κ.λ.π.
One Reply to “Ποσες ημερες περπαταμε ξυπολητοι τον χρονο?? ΞΥΠΟΛΗΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Κ ΓΗΩΣΗ”